Az előző bejegyzésben a cantucci(ni) történetét ismertük meg. Most jöjjön a többi.
A cantuccini összetevői: liszt, kis sütőpor, méz, cukor, tojás és vaj. Ezt hosszasan megdolgozzuk, hogy rugalmas puha tésztát kapjunk. Csak a végén adjuk hozzá a mandulát, amelyet nem hámozunk meg, és amellyel már nem sokat gyúrjuk a tésztát.
Hosszúkás formát adunk neki és 20 percig sütjük.
Fontos, hogy utána 10 percet pihen, majd ezután sréhen szeleteljük. Ezután még a szeleteket visszatesszük a sütőbe alacsony hőmérsékletre, hogy befejezzük a sütést. Ettől lesz ropogós. (Mondjuk én kóstoltam olyat, amit már nem sütöttek ropopgósra a szeletelés után, és nekem az ízlik inkább)
Az előírások szerint minden sütinek 15 g-ot kell nyomnia, 2,8 mm magasnak kell lennie, és legalább 20 %-ban kell mandulát tartalmaznia.
Természetesen az utóbbi években számos változata van, csokis, mogyorós, pisztáciás, stb stb.
Hagyományosan Marsala-val, vagy Passito di Pantelleria nevű desszertborral fogyasztják, méghozzá úgy, hogy a borba mártják a sütit. (Erre mondta egyszer egy belga projektpartner, akit toszkán vacsorára vittünk, és akinek a végén mondtuk, hogy tunkolja nyugodtan a borba a cantuccinit, hogy szerinte mi csak nevetni akarunk rajta, ilyen senki nem csinál jó társaságban :))
Nyilván aki nem alkohollal eszi, az tea vagy kávé mellé is felszolgálhatja. Sőt, újhullámos séfek crumble-t készítenek belőle, meg cantuccinis fagyit, sőt, tiramisu alapnak is felhasználják.
És végül egy cantuccini recept innen:
Hozzávalók kb. 40 darabhoz. |
---|
28 dkg finomliszt (00-ás) 15 dkg cukor 13 dkg mandula 2 tojás 1 narancs reszelt héja 1 citrom reszelt héja 1 kiskanál vaníliaaroma (vagy ha van otthon, 1 vaníliarúd belseje) 1 kiskanál ammónia (v. 1 kiskanál sütőpor) 1 csipet só |
Villával elkeverni a tojást, cukrot, narancs- és citromlevet, sót és vaníliát. Ehhez hozzátesszük a lisztet és az ammóniát (sütőport). Gyors mozdulatokkal kidolgozzuk, ha nagyon ragadna, egy kis liszttel megszórjuk. Hozzáadjuk a mandulát, azzal is eldolgozzuk.
Két részre osztva formáljuk. Két, kb. 3 cm széles rúdba, amit sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk.
180 fokon, 15-18 percig sütjük.
Ekkor kivesszük a sütőből, felvágjuk egy éles késsel és a szeleteket lefektetve még 4 percre visszatesszük sülni.
A sütőből kivéve keménynek érezzük majd a sütit, de ha áll egy kicsit, megpuhul.