32001R0175



Hivatalos Lap L 026 , 27/01/2001 o. 0024 - 0030


A Bizottság 175/2001/EK rendelete

(2001. január 26.)

a héjas dióra vonatkozó minőségi előírások megállapításáról

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA,

tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre,

tekintettel a legutóbb a 2826/2000/EK rendelettel [1] módosított, a gyümölcs- és zöldségpiac közös szervezéséről szóló, 1996. október 28-i 2200/96/EK tanácsi rendeletre [2] és különösen annak 2. cikke (2) bekezdésére,

mivel:

(1) A dió a 2200/96/EK rendelet I. mellékletében felsorolt azon termékek közé tartozik, amelyekre minőségi előírásokat kell elfogadni. Ezért, valamint a világpiac átláthatóságának megőrzése érdekében, figyelembe kell venni az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának a romlandó termények szabványosításával és a minőség javításával foglalkozó munkacsoportja által a héjas dióra ajánlott előírást.

(2) E minőségi előírás alkalmazásának azt kell eredményeznie, hogy a nem kielégítő minőségű termékek ne kerüljenek piacra, a termelést összhangba hozzák a fogyasztók igényeivel, és elősegítsék a tisztességes versenyen alapuló kereskedelmi kapcsolatokat, ezáltal segítve a termelés jövedelmezőségének növekedését. Ennek következtében az előírás a forgalmazás valamennyi szakaszában alkalmazandó.

(3) Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak a Gyümölcs- és Zöldségpiaci Irányítóbizottság véleményével,

ELFOGADTA EZT A RENDELETET:

1. cikk

A 08023100 KN-kód alá tartozó dióra vonatkozó forgalmazási előírásokat a melléklet tartalmazza.

Az előírásokat a forgalmazás valamennyi szakaszában alkalmazni kell a 2200/96/EK rendeletben megállapított feltételeknek megfelelően.

2. cikk

Ez a rendelet az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Ezt a rendeletet 2001. szeptember 1-jétől kell alkalmazni.

Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban.

Kelt Brüsszelben, 2001. január 26-án.

a Bizottság részéről

Franz Fischler

a Bizottság tagja

[1] HL L 328., 2000.12.23., 2. o.

[2] HL L 297., 1996.11.21., 1. o.

--------------------------------------------------

MELLÉKLET

A HÉJAS DIÓRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

I. A TERMÉK MEGHATÁROZÁSA

Ez az előírás a külső héjától megfosztott, csonthéjában lévő, a fogyasztóknak szállítandó dióra vonatkozik, amely a Juglans regia L. fajtáiból származik, az ipari felhasználásra szánt dió kivételével.

A "friss dió" vagy "korai dió" kifejezés olyan diót jelöl, amelyet rögtön a betakarítás után forgalomba hoztak, és amelyet nem lehet hosszú ideig eltartani, amelyről eltávolították a külső héjat, és amelyet nem kezeltek olyan módon, ami megváltoztatná természetes nedvességtartalmát.

A "száraz dió" kifejezés olyan diót jelent, amelyet normális tárolási körülmények között hosszú ideig el lehet tartani [1].

II. A MINŐSÉGRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

A minőségi előírások célja, hogy az előkészítés és a csomagolás után meghatározza a héjában lévő dióra vonatkozó minőségi követelményeket.

A. Minimumkövetelmények [2]

i. Az adott minőségi osztályra vonatkozó külön követelmények és megengedett eltérések mellett a diónak az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkeznie:

a) A héj jellemzői:

- ép; az enyhe felületi károsodások nem tekintendők hibának; a részben nyitott diók épnek tekintendők, amennyiben a dióbél fizikailag védve van,

- egészséges; mentes minden olyan hibától, amely befolyásolhatná a gyümölcs természetes eltarthatóságát,

- kártevők által okozott sérülésektől mentes,

- tiszta; mentes minden látható idegen anyagtól,

- száraz; mentes a nem természetes külső nedvességtől,

- a külső héj maradványaitól mentes.

A száraz dió csonthéján nem lehet nyoma a hámozásnak.

b) A dióbél jellemzői:

- ép; ki van zárva az a termény, amely a romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan,

- kemény,

- tiszta; mentes minden látható idegen anyagtól,

- bármilyen fejlettségű rovartól és atkától mentes,

- kártevők által okozott sérülésektől mentes,

- avasságtól és/vagy olajos megjelenéstől mentes,

- penésztől mentes,

- száraz; mentes a nem természetes külső nedvességtől,

- idegen szagtól és/vagy íztől mentes,

- normálisan fejlett: a kiszáradt dióbél nem megengedett.

c) A héjas diót akkor kell begyűjteni, ha megfelelően érett.

A dió nem lehet üres.

"Friss dió" esetében a dióbél vékony héját könnyen el lehet távolítani, és a dió belső részében lévő hártyarésze a barnulás jeleit mutatja.

"Száraz dió" esetében a dió belső részében lévő hártya száraz és morzsolódó.

Az Európai Parlament és a Tanács, a legutóbb a 98/72/EK irányelv [3] által módosított 95/2/EK irányelve [4] 2. cikkének rendelkezéseinek sérelme nélkül a csonthéj lehet mosva és fehérítve, amennyiben az alkalmazott kezelés nem befolyásolja a dióbél minőségét.

A héjában lévő diónak olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amelyek lehetővé teszik, hogy:

- kibírja a rendes szállítást és kezelést, valamint

- kielégítő állapotban érkezzen rendeltetési helyére.

ii. Nedvességtartalom

A száraz dió nedvességtartalma nem lehet nagyobb, mint 12 % (az egész dióra vonatkozóan) és 8 % (a dióbélre vonatkozóan) [5].

Az egész, friss dió természetes nedvességtartalma legalább 20 %.

B. Osztályozás

A héjában lévő diót az alábbi három osztályba sorolják:

i. "Extra" osztály

Az ebbe az osztályba tartozó héjas dió kiváló minőségű kell, hogy legyen. Rendelkeznie kell a fajtára, vagy a termelő ország által hivatalosan meghatározott, és a jelzésen feltüntetett fajták keverékeire jellemző tulajdonságokkal.

Lényegében minden hibától mentesnek kell lennie, kivéve a nagyon enyhe felületi sérüléseket, feltéve hogy ezek nem befolyásolják a termék általános megjelenését, minőségét, eltarthatóságát, és a csomagolásban való megjelenését.

Ebbe az osztályba nem tartozhat olyan héjas dió, amelynek a fajtáját nem lehet garantálni, vagy amely nem meghatározott keverék.

Továbbá csak a legutóbbi betakarításból származó dió tartozhat ebbe az osztályba.

ii. I. osztály

Az ebbe az osztályba tartozó héjas dió jó minőségű kell, hogy legyen. Rendelkeznie kell a fajtára, a kereskedelmi típusra, vagy a termelő ország által hivatalosan meghatározott, és a jelzésen feltüntetett bizonyos fajták keverékeire jellemző tulajdonságokkal.

Enyhébb hibák megengedhetők, feltéve hogy ezek nem befolyásolják a termék általános megjelenését, minőségét, eltarthatóságát, és a csomagolásban való megjelenését.

Ebbe az osztályba nem tartozhat olyan héjas dió, amelynek a fajtáját nem lehet garantálni, vagy amely nem meghatározott keverék.

iii. II. osztály

Ebbe az osztályba olyan héjas dió tartozik, amelyek nem felel meg a magasabb osztályok követelményeinek, de eleget tesz a fentebb említett minimális követelményeknek.

Hibák megengedettek, feltéve hogy a héjas dió megtartja a minőségének, eltarthatóságának, és megjelenésének lényeges jellemzőit.

III. A MÉRETRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK

A méretet vagy a minimális és maximális átmérő közti intervallumként határozzák meg (méretezés), vagy a minimális átmérő után "és efölött" vagy "+" feltüntetésével (szűrés).

Osztály | Méretezés | Szűrés |

Extra, I. és II. | | 34 mm és e fölött |

32–34 mm | 32 mm és e fölött |

30–32 mm | 30 mm és e fölött |

28–30 mm | 28 mm és e fölött |

I. és II. | 26–28 mm | 26 mm és e fölött |

II. | 24–26 mm | 24 mm és e fölött |

Megengedett hibák | Megengedett eltérések (a hibás gyümölcs száma, vagy tömege százalékban kifejezve) |

Extra | I. osztály | II. osztály |

a)A csonthéj sérüléseire vonatkozó teljes megengedett eltérés | 7 | 10 | 15 |

b)Az ehető rész sérüléseire vonatkozó teljes megengedett eltérés | 8 | 10 | 15 |

amelyből ennyi avas, rothadt, vagy rovarok által károsított | 3 | 6 | 8 |

amelyből ennyi penészes | 3 | 4 | 6 |

[1] Zárt konténerben történő szállítás esetén különös figyelmet kell fordítani a konténerben a levegő körforgásra, valamint a termék nedvességtartalmára.

[2] A hibák leírása e melléklet II. függelékében található.

[3] HL L 295., 1998.11.4., 18. o.

[4] HL L 61., 1995.3.18., 1. o.

[5] A nedvességtartalmat az ehhez a melléklethez tartozó I. függelékben szereplő eljárással határozzák meg.

--------------------------------------------------