Hivatalos Lap L 026 , 27/01/2001 o. 0024 - 0030
A Bizottság 175/2001/EK rendelete (2001. január 26.) a héjas dióra vonatkozó minőségi előírások megállapításáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA, tekintettel az Európai Közösséget létrehozó szerződésre, tekintettel a legutóbb a 2826/2000/EK rendelettel [1] módosított, a gyümölcs- és zöldségpiac közös szervezéséről szóló, 1996. október 28-i 2200/96/EK tanácsi rendeletre [2] és különösen annak 2. cikke (2) bekezdésére, mivel: (1) A dió a 2200/96/EK rendelet I. mellékletében felsorolt azon termékek közé tartozik, amelyekre minőségi előírásokat kell elfogadni. Ezért, valamint a világpiac átláthatóságának megőrzése érdekében, figyelembe kell venni az Egyesült Nemzetek Európai Gazdasági Bizottságának a romlandó termények szabványosításával és a minőség javításával foglalkozó munkacsoportja által a héjas dióra ajánlott előírást. (2) E minőségi előírás alkalmazásának azt kell eredményeznie, hogy a nem kielégítő minőségű termékek ne kerüljenek piacra, a termelést összhangba hozzák a fogyasztók igényeivel, és elősegítsék a tisztességes versenyen alapuló kereskedelmi kapcsolatokat, ezáltal segítve a termelés jövedelmezőségének növekedését. Ennek következtében az előírás a forgalmazás valamennyi szakaszában alkalmazandó. (3) Az e rendeletben előírt intézkedések összhangban vannak a Gyümölcs- és Zöldségpiaci Irányítóbizottság véleményével, ELFOGADTA EZT A RENDELETET: 1. cikk A 08023100 KN-kód alá tartozó dióra vonatkozó forgalmazási előírásokat a melléklet tartalmazza. Az előírásokat a forgalmazás valamennyi szakaszában alkalmazni kell a 2200/96/EK rendeletben megállapított feltételeknek megfelelően. 2. cikk Ez a rendelet az Európai Közösségek Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba. Ezt a rendeletet 2001. szeptember 1-jétől kell alkalmazni. Ez a rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban. Kelt Brüsszelben, 2001. január 26-án. a Bizottság részéről Franz Fischler a Bizottság tagja [1] HL L 328., 2000.12.23., 2. o. [2] HL L 297., 1996.11.21., 1. o. -------------------------------------------------- MELLÉKLET A HÉJAS DIÓRA VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK I. A TERMÉK MEGHATÁROZÁSA Ez az előírás a külső héjától megfosztott, csonthéjában lévő, a fogyasztóknak szállítandó dióra vonatkozik, amely a Juglans regia L. fajtáiból származik, az ipari felhasználásra szánt dió kivételével. A "friss dió" vagy "korai dió" kifejezés olyan diót jelöl, amelyet rögtön a betakarítás után forgalomba hoztak, és amelyet nem lehet hosszú ideig eltartani, amelyről eltávolították a külső héjat, és amelyet nem kezeltek olyan módon, ami megváltoztatná természetes nedvességtartalmát. A "száraz dió" kifejezés olyan diót jelent, amelyet normális tárolási körülmények között hosszú ideig el lehet tartani [1]. II. A MINŐSÉGRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK A minőségi előírások célja, hogy az előkészítés és a csomagolás után meghatározza a héjában lévő dióra vonatkozó minőségi követelményeket. A. Minimumkövetelmények [2] i. Az adott minőségi osztályra vonatkozó külön követelmények és megengedett eltérések mellett a diónak az alábbi tulajdonságokkal kell rendelkeznie: a) A héj jellemzői: - ép; az enyhe felületi károsodások nem tekintendők hibának; a részben nyitott diók épnek tekintendők, amennyiben a dióbél fizikailag védve van, - egészséges; mentes minden olyan hibától, amely befolyásolhatná a gyümölcs természetes eltarthatóságát, - kártevők által okozott sérülésektől mentes, - tiszta; mentes minden látható idegen anyagtól, - száraz; mentes a nem természetes külső nedvességtől, - a külső héj maradványaitól mentes. A száraz dió csonthéján nem lehet nyoma a hámozásnak. b) A dióbél jellemzői: - ép; ki van zárva az a termény, amely a romlóhiba vagy más minőségcsökkenés miatt fogyasztásra alkalmatlan, - kemény, - tiszta; mentes minden látható idegen anyagtól, - bármilyen fejlettségű rovartól és atkától mentes, - kártevők által okozott sérülésektől mentes, - avasságtól és/vagy olajos megjelenéstől mentes, - penésztől mentes, - száraz; mentes a nem természetes külső nedvességtől, - idegen szagtól és/vagy íztől mentes, - normálisan fejlett: a kiszáradt dióbél nem megengedett. c) A héjas diót akkor kell begyűjteni, ha megfelelően érett. A dió nem lehet üres. "Friss dió" esetében a dióbél vékony héját könnyen el lehet távolítani, és a dió belső részében lévő hártyarésze a barnulás jeleit mutatja. "Száraz dió" esetében a dió belső részében lévő hártya száraz és morzsolódó. Az Európai Parlament és a Tanács, a legutóbb a 98/72/EK irányelv [3] által módosított 95/2/EK irányelve [4] 2. cikkének rendelkezéseinek sérelme nélkül a csonthéj lehet mosva és fehérítve, amennyiben az alkalmazott kezelés nem befolyásolja a dióbél minőségét. A héjában lévő diónak olyan tulajdonságokkal kell rendelkeznie, amelyek lehetővé teszik, hogy: - kibírja a rendes szállítást és kezelést, valamint - kielégítő állapotban érkezzen rendeltetési helyére. ii. Nedvességtartalom A száraz dió nedvességtartalma nem lehet nagyobb, mint 12 % (az egész dióra vonatkozóan) és 8 % (a dióbélre vonatkozóan) [5]. Az egész, friss dió természetes nedvességtartalma legalább 20 %. B. Osztályozás A héjában lévő diót az alábbi három osztályba sorolják: i. "Extra" osztály Az ebbe az osztályba tartozó héjas dió kiváló minőségű kell, hogy legyen. Rendelkeznie kell a fajtára, vagy a termelő ország által hivatalosan meghatározott, és a jelzésen feltüntetett fajták keverékeire jellemző tulajdonságokkal. Lényegében minden hibától mentesnek kell lennie, kivéve a nagyon enyhe felületi sérüléseket, feltéve hogy ezek nem befolyásolják a termék általános megjelenését, minőségét, eltarthatóságát, és a csomagolásban való megjelenését. Ebbe az osztályba nem tartozhat olyan héjas dió, amelynek a fajtáját nem lehet garantálni, vagy amely nem meghatározott keverék. Továbbá csak a legutóbbi betakarításból származó dió tartozhat ebbe az osztályba. ii. I. osztály Az ebbe az osztályba tartozó héjas dió jó minőségű kell, hogy legyen. Rendelkeznie kell a fajtára, a kereskedelmi típusra, vagy a termelő ország által hivatalosan meghatározott, és a jelzésen feltüntetett bizonyos fajták keverékeire jellemző tulajdonságokkal. Enyhébb hibák megengedhetők, feltéve hogy ezek nem befolyásolják a termék általános megjelenését, minőségét, eltarthatóságát, és a csomagolásban való megjelenését. Ebbe az osztályba nem tartozhat olyan héjas dió, amelynek a fajtáját nem lehet garantálni, vagy amely nem meghatározott keverék. iii. II. osztály Ebbe az osztályba olyan héjas dió tartozik, amelyek nem felel meg a magasabb osztályok követelményeinek, de eleget tesz a fentebb említett minimális követelményeknek. Hibák megengedettek, feltéve hogy a héjas dió megtartja a minőségének, eltarthatóságának, és megjelenésének lényeges jellemzőit. III. A MÉRETRE VONATKOZÓ ELŐÍRÁSOK A méretet vagy a minimális és maximális átmérő közti intervallumként határozzák meg (méretezés), vagy a minimális átmérő után "és efölött" vagy "+" feltüntetésével (szűrés). Osztály | Méretezés | Szűrés | Extra, I. és II. | | 34 mm és e fölött | 32–34 mm | 32 mm és e fölött | 30–32 mm | 30 mm és e fölött | 28–30 mm | 28 mm és e fölött | I. és II. | 26–28 mm | 26 mm és e fölött | II. | 24–26 mm | 24 mm és e fölött | Megengedett hibák | Megengedett eltérések (a hibás gyümölcs száma, vagy tömege százalékban kifejezve) | Extra | I. osztály | II. osztály | a)A csonthéj sérüléseire vonatkozó teljes megengedett eltérés | 7 | 10 | 15 | b)Az ehető rész sérüléseire vonatkozó teljes megengedett eltérés | 8 | 10 | 15 | amelyből ennyi avas, rothadt, vagy rovarok által károsított | 3 | 6 | 8 | amelyből ennyi penészes | 3 | 4 | 6 | [1] Zárt konténerben történő szállítás esetén különös figyelmet kell fordítani a konténerben a levegő körforgásra, valamint a termék nedvességtartalmára. [2] A hibák leírása e melléklet II. függelékében található. [3] HL L 295., 1998.11.4., 18. o. [4] HL L 61., 1995.3.18., 1. o. [5] A nedvességtartalmat az ehhez a melléklethez tartozó I. függelékben szereplő eljárással határozzák meg. --------------------------------------------------