Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sherpa konyhája

Szenvedélyem a konyha! Ha Neked is, akkor érezd Magad jól nálam!

Édességek









































Sós nasik



















Ínyencségek



























































Ha tetszik, iratkozz fel!
Megosztás
HTML

Brassói sok fűszerrel

2011 augusztus 31, szerda

Szerintem a Brassói is olyan étel, amit ahány ház, annyiféleképp készítenek. Én is sokféle módon kipróbáltam már és egyik sem volt csalódás. A Brassóival köttetett szerelmem életem első szerelméhez köthető, ő rajongásig szerette ezt az ételt, amit én addig bizony nem is nagyon ismertem. Étteremben, vagy inkább akkoriban ilyen resti féleségben ettünk sokat a Maros utcában. Aztán felnőtt fejjel kezdtem el megcsinálni. A férjem fia - az egyik vendégem Londonból - is nagyon szereti, sőt ez volt a kérése, hogy ezt feltétlenül főzzek neki, amikor jön. Mivel a férjem lánya tegnap érkezett meg Kanadából, úgy döntöttem, ez lesz a vacsora. Olyan gyorsan elfogyott, hogy aki repetázni szeretett volna, bizony csalódott volt...:)

És a receptje:

Hozzávalók: 5-6 szelet vastag tarja, 2 db vöröshagyma, 10 dkg szeletelt bacon, 2 db paprika, 2 db paradicsom, 5 nagy gerezd fokhagyma, 5 levél friss bazsalikom, 2 db kicsi chili paprika, majoránna, őrölt bors, fűszerpaprika, só, olaj, 2,5 kg krumpli (nálam most időhiány miatt fagyasztott krumpli)
Egy nagy, vastagfalú edénybe  teszünk egy kevés olajat, amin a szalonnát, a hagymákat, a paprikát és a hámozott paradicsomot megpirítjuk, erre jön a vékony csíkokra vágott tarja. Jól átforgatjuk, kevergetjük, majd fűszerezzük (só, bors, majoránna, chili paprika, bazsalikom, fűszerpaprika). Annyit tegyünk a fűszerekből, hogy jó ízes legyen, nem kell sajnálni.  Aláöntünk 1 dl vizet - ha nem eresztett volna elég levet, nekem eresztett, lefedjük, néha megkeverjük, addig sütjük közepes lángon, amíg sűrű szaftja nem lesz. A krumplit bő olajban kisütjük. Majd mindent összekverünk. Saláta kell hozzá, nálam csalamádé volt tegnap.




Hófehérke

2011 augusztus 29, hétfő

Ezt a süteményt már sokszor szándékoztam megcsinálni. Aztán valahogy mindig elmaradt. Mostanában több helyen is láttam és mivel ma vendég érkezik, alkalmasnak láttam, hogy elkészítsem. Tényleg nagyon finom!:)

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 7 dk margarin, ½ cs szalakálé, 2 ek kristálycukor, 1 db tojás, 0,5 dl tej
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzákeverjük a kristálycukrot, és a szalakálét. Ezután a közepébe kis mélyedést csinálunk, majd beleütjük a tojást és hozzáöntjük a tejet. Gyors mozdulatokkal sima állagú tésztát gyúrunk. Ezután kettéosztjuk, majd egyesével kinyújtjuk kb. 20x30 cm tepsi hátlapjának megfelelő méretűre. Előmelegített sütőben, közepes lángon egyesével, szép világos zsemleszínűre sütjük a lapokat.  A sütőből kivett tésztalapokat rácson teljesen kihűtjük.

Citromos krém: 4 dl tej, 5 púpozott ek liszt, 2 cs vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, citromlé
Először a főzött masszát készítjük el. A lisztet a tej felével simára keverjük. A maradék tejet feltesszük melegedni, majd állandó keverés mellett, hozzákeverjük a lisztes keveréket. Állandó keverés mellett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral jó habosra keverjük, majd  apránként hozzákeverjük a teljesen kihűlt, masszát. Keverés közben ízlés szerinti mennyiségű citromlevet öntünk a krémbe. 1 vagy 2 citrom leve kell bele, attól függően, ki mennyire szereti citromosan.
Jó habosra keverjük az egészet. Az egyik tésztalapot egy tálcára tesszük, rákanalazzuk a citromos-krémet. Tetejét elsimítjuk, majd ráhelyezzük a másik tésztalapot. Óvatosan egy kicsit lenyomkodjuk. Legalább egy éjszakán át pihentetni kell a süteményt, hogy a tésztalapok kellően megpuhuljanak és az ízek összeérjenek. Tálalás előtt a sütemény tetejét porcukorral megszórjuk, majd ízlés szerint szeleteljük.




Paradicsomos rozmaringos kenyérlángos

2011 augusztus 27, szombat

Vagy valami afféle. Szeretjük a kenyérlángost - másik nevén langallót -, de talnán nem a mostani időjáráshoz kellett volna időzítenem a sütését. De annyira megkívántam!:) Fiam persze tette a megjegyzést, hogy akkor csinálok ilyet, amikor nincs itthon. Hát bizony, itthon kell/ene lenni...:))))) De mostanában a szerelem az erősebb. Ez ellen persze semmi kifogásom, különösen, hogy a szerelem nagyon helyes és igazán a szívembe zártam:) Tegnap kaptam tőle meglepiket is, amit majd bemutatok!:)
Szóval a paradicsomos rozmaringos kenyérlángos:

Elkészíteni nem bonyolult egyáltalán.

A tésztához: 3,2 dl langyos víz, fél cs. porélesztő, 1/2 kiskanál cukor, 50 dkg liszt, 2 ek olívaolaj, 2 kiskanál só

Az élesztőt elkeverjük 3 ek cukros vízzel és 10 percig pihentetjük. A lisztet edénybe szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk, ide tesszük az olívaolajat, a sót és az élesztőt, majd a maradék vizet apránként adagolva. Tésztává gyúrjuk, letakarva a duplájára kelesztjük.

Feltét: 10-15 db koktélparadicsom (én félbevágtam őket, de ha kicsik, akkor nem kell), 1 lilahagyma, kakukkfű és rozmaring (mindkettő friss)

Amikor a tészta megkelt, tepsibe nyomkodtam és belenyomkodtam a paradicsomokat, a karikákra vágott lilahagymát és a fűszereket. 220 fokos előmelegített sütőben megsütöttem




Karamellizált őszibarack citromos mascarpone krémmel

2011 augusztus 23, kedd

Meleg van. Nagyon meleg. Édességre vágytam az este, de semmi kedvemre valót nem találtam. Ekkor jutott eszembe, hogy Gizi receptjei között leltem rá erre a nyalánkságra a múltkor és azóta készültem, hogy megcsinálom. Bár annyi szépséghibája van a dolognak, hogy nem volt őszibarackom, csak nektarinom, de ez nem rontotta el.:)




Grillezett töltött padlizsánkekercs

2011 augusztus 21, vasárnap

Aki szereti a padlizsánt és nem szokványos, ámde nagyon finom ebédet akar tálalni, az bátran próbálja ki ezt!

A recept pedig a következő:

Padlizsán hosszában vékony szeletekre vágunk és nagyon kevés olajon mindkét oladalukat grillezzük, hogy könnyen tekerhetők legyenek. Darált csirke-, pulyka-, és sertéshúst vegyesen addig sütünk olajon, amíg "görgős" lesz. Spenót levelet kicsit megpárolunk, majd ezeket összekeverjük juhtúróval és mozzarella sajttal. Megkenjük a padliszánszeleteket és feltekerjük őket. Tepsibe rakosgatjuk a tekercseket, mindegyik tetejére teszünk egy szelet mozzarellát, majd forró sütőben átsütjük. Sok-sok rozmaringgal ízesített paradicsomszósszal és sült krumplival tálaljuk




Cukkinis-gombás-rizses lecsó

2011 augusztus 21, vasárnap

Ahogy tegnap ígértem, hoztam a képeket.:)

Először a cukkinis-gombás-rizses lecsót, ami isteni finomra sikerült. Idén amúgy is lecsó őrületben szenvedek, nincs hét, hogy ne csinálnék lecsót. A cukkinivel ugyanígy vagyok, együtt a kettő pedig maga a mennyország!:)

És a lecsóm télire. Látom a különböző blogokban, sokan tesznek el lecsót. Én is évek óta kísérletezem különböző receptekkel. Idén hagyma nélkül tettem el, csak a paradicsom és a paprika van benne. A hagymát majd frissen dinsztelem, amikor lecsót akarunk enni.




Amikor nincs hosszú hétvége, de lehetne

2011 augusztus 20, szombat

Sajnos idén nem lett hosszú hétvége augusztus 20. Így tegnap előbb eljöttem egy kicsit amunkahelyemről, mert jött értem a zuram és jöttünk le a tanyára. Jöttem "semmit tenni". Legalább is részben. Mert tegnap gyorsan befőztem egy kis lecsót. Idén nagyon rá vagyok kattanva a lecsóra, bármikor és bármennyit képes vagyok megenni belőle. Hagyma nélkül, csak a paradicsomot főztem össze a paprikával, most dunsztban hűlnek.

Mindig azt gondoltam és úgy is tapasztaltam, hogy az augusztus végi nap már nem az igazi, napozásra meg kifejezetten alkalmatlan. Most úgy tűnik ez a tévhitem is megdőlt. Az itteni házunktól nem messze egy csodaszép arborétum közepén van egy VIP üdülő, ahová bejárásunk van szerencsére. Kristálytiszta medence is található benne, ennek a partján napoztam nem többet, mint kb. 2 órát. Hát, most pecsenye-piros vagyok:)

Ebédre töltött padlizsántekercsek voltak paradicsom szósszal és a fridzsiderben fellelhető maradékokból csináltam egy cukkinis-gombás-rizses lecsót. Képeket majd holnap mutatok és persze hozom a recepteket is, mert nem hoztam le a fényképezőgépemhez a csatlakozókat.

Sokat üldögéltem Ánika sírhantja mellett és bizony öntöztem még a könnyeimmel:( Nagyon hiányzik a kiskutya!:( Majd a sírját is szépen meg akarom csinálni, csak megfelelő követ vagy köveket kell szereznem hozzá. Sherpa, a másik kutya is szomorú, pedig sokat foglalkozunk vele. időnként fekszik és halkan sírdogál... Szívet tépő!

Na, holnap jövök a képekkel. Ja! És sütöttem parázson egy padlizsánt, mert a lánykám rendelt "füstös ízű" padlizsánkrémet. Ezt majd otthon csinálom meg, csak a padlizsánt sütöttem meg itt.




És igeeeeeeeeeen! Működik!:)

2011 augusztus 17, szerda

Mármint a szilvalekvár készítés a sütőben. Ahogy tegnap írtam, most nem borítottam le éjszakára fóliával a szilvát és reggelre elkészült a TÖKÉLETES szilvalekvár!:) Cukor most sincs benne. Eredetileg akartam egy kis fahéjat belekeverni, de valahogy elmaradt. Időm sem nagyon volt, mert indulnom kellett dolgozni. Szóval, aki hasonló gondokkal küzdött, annak szívből ajánlom a kipróbálást, mert tényleg tökéletes lett!:)




Hull a szilva a fárul... Kép nélkül

2011 augusztus 16, kedd

... most jövök a tanyárul... - vagyis csak majdnem. A zuram jött a tanyáról és hozott sok-sok szilvát. Mármint ahhoz képest sokat, hogy viszonylag kicsi a szilvafánk. Hát legyen egy részéből szilvalekvár! Csakhogy én már évek óta próbálkozom a szilvalekvárral, de még sosem lett az igazi, pedig mindenféle módszert kipróbáltam. Tegnap azért nekiálltam este a szilva nagyobbik felét kimagozni. Én balga, későn vettem észre, hogy milyen lett a kezem tőle! Ma egész nap dugdostam... Szóval, a kimagozott szilvát botmixerrel megtörtem. Egy nagyobb, peremes tepsit kiöblítettem ecettel és beletöltöttem ezt a szilva "trutyit", arra figyeltem, hogy ne legyen túl vastag. A maradékot pedig betettem a hűtőbe. Este fél 9 körül 120 fokra begyújtottam a sütőt és betoltam a szilvát. Nos, az éjszakám elég "érdekes" volt, mert kb. óránként ébredtem, hogy vajon mit csinál a szilva a sütőben. Reggel fél 6 körül jöttem ki megnézni. Mivel lefedtem este fóliával, így nem "köpködte" össze a sütőmet. Félve vettem le róla a fóliát és örömmel láttam, hogy a várva várt szilvalekvárt sikerült készítenem, szép kérge lett. És ekkor jött a kijózanodás. Igen, lett kérge a tetején, de alatta bizony lötyögött. Mivel kellett indulnom munkába, igen elkeseredetten beleöntöttem az egészet egy lábasba, rá egy fedő, mert a muslicák pillanatok alatt képesek megtalálni a gyümölcsöt. Tulajdonképp egész nap puffogtam magamban és ezerszer megfogadtam, hogy ennyit a szilvával való kapcsolatomról, soha többet nem esem kísértésbe! Aztán amikor hazajöttem, feltettem még főni takarék lángon, persze fedő nélkül. S láss csodát! Kb. 2-2.5 óra múlva szilvalekvár lett belőle!:) Jó, időnként megkevergettem és láttam, hogy azért sűrűsödik is. Az utolsó pár percben szórtam bele kb. 8-10 dkg cukrozatlan kakaót, ettől különleges íze lett. Cukor egy szem nincs benne. Főként azért, mert az igazi szilvalekvárokban sincs és a cukor hígítja a lekvárt.

Szóval, picit visszatért a kedvem, így ma éjszakára beküldöm a sütőbe a másik felét, de most nem takarom le fóliával, lehet, hogy azt nem szerette, hogy nem tudott párologni. Most dunsztban csücsülnek, ha fotózható állapotba kerülnek, majd mutatom. És még nem tudom mit kezdek a kezemmel...:)




Közeledik az ősz...

2011 augusztus 14, vasárnap

Ebédre persze nem csak kókusz koktél volt. Sütöttem vajas kifliket,

Készült Bazsalikomos-tejszínes-karfiolos tészta:

És, hogy a címhez is hű legyek, édességnek Csőben sült őszi gyümölcsök, amit a Vidék Íze honlapján találtam meg, miután megláttam Kira honlapján. A tanyáról jó sok körtét és szilvát hozott a zuram, volt még itthon őszibarackom, így igazán gazdagra sikerült. Körte még mindig sok van, pedig közben már főztem be Vaníliás körtelekvárt is.