Spanyol konyha
Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemző ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között.
Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának főleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.
Többek között a történelemnek köszönhető az is, hogy a disznó igen népszerű. Évszázadokon át ez a keresztény gyökerek, a "tiszta spanyol vér" kifejező eszköze volt, hiszen a muszlimok és a zsidók nem ehetnek disznóhúst.
Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, és ma a modern spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab.
Főleg ezek a sajátosságok különböztetik meg a spanyol konyhát a többi mediterrán ország gasztronómiájától. Bár a spanyol konyha jellemzői területről területre változnak, bizonyos sajátosságok megegyeznek, és olyan nemzeti ételek is vannak, amelyeket az ország minden pontján fogyasztanak, és amelyeket alábbiakban bemutatunk. Ahogy Spanyolországban mondják: ¡Buen provecho!, azaz jó étvágyat!
A főzés egyik elengedhetetlen alapanyaga az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a mediterrán országokban nagyon magas az átlagéletkor (Spanyolországban Európában a 4. legmagasabb, Liechtenstein, Svájc és Feröer után). Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének 44 százalékát adja. A sáfrányt szintén gyakran felhasználják.
Sok étel alapja a sofrito, amely fokhagymából, hagymából, valamint paradicsomból áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. Szinte mindig bort (sherryt) kortyolgatnak a fogások mellé. Kenyeret szinte minden mellé esznek, és a nyári hónapokban salátát is szinte mindig fogyasztanak. A különböző különleges sajtok (juh-, tehén-, és kecskesajtok, gyakran mixelve is), és kolbászok is igen népszerűek, sok ételt pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket (népszerűek a pudingok, pl. a rizspuding - arroz con leche), vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, és tortát csak különleges alkalmakkor.
Paella
Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fő összetevői a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik. Serpenyőben készítik, sofrito-alappal. A serpenyő alján lévő rizst megpirítják.
paella
Cocido
A cocido tipikus spanyol főételnek, a paella mellett Spanyolország másik reprezentatív nemzeti ételének számít, főleg a középső, és északi területeken. Általában különböző húsokat, kolbászokat, zöldségeket és babot, gyakran csicseriborsót is tartalmaz.
Cocido. Kép: Elingunnur, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons
Tapas
Népszerű szokás a tapas fogyasztása. Ezt általában este 9-11 között, vacsora előtt fogyasztják, és mellé bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. Madridban, Észak-Spanyolországban, és Andalúzia néhány részén az éttermekben a tapast étvágygerjesztőként, fogpiszkálóra tűzve, ingyen kínálják.
Az egyik legnépszerűbb tapa a patatas bravas: nagyon egyszerűen elkészített de nagyon finom falat: fehérburgonyából elkészített, ropogós sültkrumpli, csípős paradicsomos, valamint fokhagymaszósszal, melyektől a krumplinak nagyon különleges íze lesz.
Tapas
Churro
Egy másik tradicionális spanyol szokás a churro fogyasztása desszertként vagy reggeliként. A ropogós édességet, mely vízből, sóból és lisztből áll, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros). Tölteni is szokták.
Chocolate con Churros
Crema catalana
Szintén népszerű desszert a crema catalana, mellyel, nevének megfelelően, főleg Katalóniában (Barcelonában és környékén) találkozhatunk. A kifejezetten finom fogás tojássárgából készült krémből áll, melynek felszínét karamellízált cukorral fedik be. A crema catalana hasonló a francia créme brulée-hez, de ezt természetesen mind a katalánok, mind a franciák tagadják.
Crema catalana. Kép: Kahterine Price / Flickr / CC BY 2.0
Tortilla de patata
A tortilla de patata, vagy gyakran csak tortillának hívják, szintén igen elterjedt. Ez gyakorlatilag egy tojásból készült omlett, sült paradicsommal. Magyarországon göngyölve ismerjük, de lapított formában is tálalják.
Rabo de Toro
Andalúziából származó, de Spanyolország minden részén ismert, ízletes, tehén vagy bikafarkból készített pörkölt. A receptek régiónként eltérnek, de általában olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, paprikával, paradicsommal, vörösborral, sherryvel babérlevéllel és petrezselyemmel készítik.
Rabo de Toro. Kép: Jun / Flickr / CC BY-SA 2.0
Cochinillo asado
A sült malacból készült rendkívül finom fogás elsősorban Spanyolország északi részén, Kasztíliában, valamint Madridban ismert és kedvelt.
Gazpacho
A gazpacho Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Hidegen felszolgált leves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül (elkészítési módjától függően) olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs két étterem, vagy két település, ahol ugyanolyan gazpachot készítenek.
Gazpacho
Tengeri herkentyűk
Természetesen, mediterrán országként nagyon jellemző a különböző halak, és egyéb tengeri élőlények fogyasztása. Rendkívül népszerű pl. a tintahal. Spanyolországban sokszor a hal saját tintájában főzik meg (chipirones en su tinta).
Tintahal a saját tintájában. Kép: Fernando Medina / Flickr / CC BY 2.0
Másik elterjedt halétel az escabeche: a szortírozott, savas marinádba tett halat sütik ki. Ugyanakkor, Spanyolországban nem csak halból, hanem csirkéből, pulykából, vagy nyúlhúsból is készítik.
Escabeche. Kép: Ramon FVelasquez, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Ha polipot kóstolnánk, akkor érdemes Pulpo a la Gallegat (galíciai polip) kérni (vagy Pulpo a la Feria-nak is hívhatják, ugyanaz a kettő). Egyszerűen elkészített, de nagyon kedvelt étel.
Pulpo a la Gallega. Kép: herr_kaneador / Flickr / CC BY-SA 2.0
Migas
A migast főleg reggeliként fogyasztják, a megmaradt kenyérből, és tortillából csinálják, de ma sok spanyol étteremben előételként ebédre, és vacsorára is felszolgálják. Gyakran fokhagymát, paprikát, olívaolajat, esetleg szalonnát is hozzáadnak, és sokszor tükörtojással, vagy szőlővel szolgálják fel.
Jamón serrano
A jamón serrano vékony szeletekben, nyersen felszolgált sonka, hasonló az olasz prosciuttohoz.
Arroz a la cubana
Egyszerű, de népszerű étel Spanyolországban az arroz a la cubana, amely egyszerűen rizsből, tükörtojásból, banánból vagy kolbászból és paradicsomszószból áll. Neve ellenére az étel Kubában nem ismert.
Arroz a la cubana. Kép: Fernando Guillen / Flickr / CC BY 2.0
Helyi ételek
Ahogy említettük, a különböző spanyol régiók konyhája különbözik. Az oldalon bemutatott városok, szigetek bemutatásnál mutatjuk be az adott helyről származó tradicionális ételeket.
A barcelonai helyi fogásokat lásd ITT, míg a Mallorca szigetén népszerű ételeket ITT, Tenerife, ill. a Kanári-szigetek népszerű fogásait pedig ITT (mindhárom oldalon a Mutass többet.. linkre kattintás után).
Ensaïmada, Mallorca népszerű péksüteménye
Ételek és italok spanyolul
Végezetül néhány étel- és italnév spanyolul, a fentieken kívül, melyek hasznosak lehetnek, ha egy adott étteremben csak spanyol étlap van, vagy ha valamennyire beszélünk spanyolul, és spanyolul szeretnénk rendelni, de nem tudjuk az általunk kérni kívánt étel vagy italnevet spanyolul.
Italok spanyolul
agua víz
agua mineral ásványvíz
con gas szénsavas
sin gas szénsavmentes
cacao kakaó
café kávé
café con leche tejeskávé
café negro/solo feketekávé
cerveza sör
champán pezsgő
coca (cola) cola
leche tej
refresco üdítőital
soda szóda
té tea
té con limon citromos tea
vino blanco fehérbor
vino dulco édes bor
vino rosé rozébor
vino seco száraz bor
vino tinto vörösbor
zumo gyümölcslé
zumo de manzana almalé
zumo de naranja narancslé
...con azúcar cukorral
...sin azúcar cukor nélkül
.. con/sin hielo jéggel/jég nélkül
caliente meleg
frío hideg
Ételek spanyolul
anguila angolna
arroz rizs
atún tonhal
caballa makréla
calamar tintahal
camarón / gambas garnélarák
cangrejo rák
carba ponty
carne hús
cebolla hagyma
cerdo disznó
chorizo kolbász
conejo nyúl
ensalada saláta
fruta gyümölcs
helado fagylalt
huevo tojás
jamón sonka
langosta homár
mantequilla vaj
mejillones fekete kagyló
ostra osztriga
pan kenyér
pasta tészta
pastel torta
patata / papa krumpli
patatas fritas sültkrumpli / hasábburgonya
pato kacsa
pavo pulyka
pescado hal
pimienta bors
pollo csirke
postre desszert
pulpo polip
queso sajt
sal só
sardina szardínia
sopa leves
tomate paradicsom
vaca marhahús
verduras zöldségek
A teljesség igénye nélkül bemutattunk tehát néhány népszerű spanyol nemzeti ételt, persze az összes felsorolására nem juthatott hely. Várjuk ugyanakkor a hozzászólásokat, mások kedvenceit, és olyan ételeket, amelyek esetleg méltatlanul lemaradtak a listáról.
Kapcsolódó cikkek, útikalauzok
Hozzászólások, kérdések, válaszok
↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓
Hozzászólás küldése
Adatkezelő: Csetneki Tibor Béla e.v. (1038 Bp., Béke tér 7., FSZ.2.)
Röviden - milyen adatokat kapunk meg?
Ha hozzászólást ír, a következő adatokat kapjuk meg:
- Név - Bármilyen név, vagy becenév megadható. Nem kötelező, ill. nem ajánlott teljes, vagy valós nevet megadni.
- IP-cím - Erre azért van szükség, hogy ki tudjuk szűrni a spamjellegű hozzászólásokat, és a spam robotokat. Az IP-címeket 14 naponta töröljük az adatbázisból.
- Ezek az adatok a webtárhely szolgáltató szerverén vannak, biztonságban tárolva. Ezeket nem dolgozzuk fel, nem töltjük le, nem adjuk ki.
- Nem ajánlott valós nevet megadni, továbbá a hozzászólás mezőbe valós nevet, e-mail címet, vagy bármilyen személyes adatot írni. Az ilyen adatok nyilvánossá tétele kizárólag az adott felhasználó saját döntése alapján történik, erre tekintettel személyes adatok önkéntes nyilvánosságra hozatalának minősül. Az ilyen nyilvánosságra hozatal esetében a felhasználóknak tudatában kell lenniük azzal, hogy a nyilvánosságra hozott adatokkal bárki visszaélhet. Ezt az adatkezelő nem tudja megakadályozni.
- Az adatok (név, IP-cím) törlésére lehetőség van, az info(kukac)utazas-nyaralas.info e-mail címre írva.
- A teljes adatkezelési tájékoztató megtekinthető a https://utazas-nyaralas.info/adatvedelmi-nyilatkozat.html címen.
csak azért irok mert a salomé-tol szeretnék kérdezni
te mejik városba laksz salomé????? mert engem nagyon érdekel na köszi
Köszönöm
én erre az oldalra csak a házidogám miatt tévedtem, de jól jártam!!! :D
Ezaz oldal hasznos infokkal látott el viszont csak házi dolgozat céljábol látogattam meg! Jó az oldal csáó
Nagyon tetszik az itt élő emberek mentalitása,a kedvességük!Jó volt,hogy itt már előre kutathattam az itteni ételek között!!
sziasztok
Ha az Ibiza részben teszed fel a kérdést, szerintem nagyobb eséllyel kapsz választ!
Van Pesten , a Kálvin téren egy nagyon jó spanyol étterem:a Pata Negra, próbálta már valaki? Nem olcsó, de nagyon finom ételeik vannak, eredeti receptek alapján készítve. és a Sangriájuk is fenomenális:P
mit ettetek/ ittatok?
Kanárira jártam nyaralni, most La Mangára készülök.
az előző életemben biztos, hogy ott éltem.
lévén,hogy az iz-alapokat ott is a burgonya,babfélék és a paprika adja sokmindenben hasonló az oly bevált magyar konyhához:éppen ezért válasszatok ottlétetekkor busás második fogásokból-rengeteg remekmű készűl babból példáúl!
avagy azt szeretném barátilag ajánlani,hogy elsőnapos vendégeinket ne chipironesszal,paellaval vagy tintahal készitményekkel vendégeljük meg,mert emelkedett annak a valószinűsége,hogy nem fog izleni nekik!Ezeken az úgymond világhirű jellegzetes fogásokon kivűl még enyhén szólva minimum 100at tudnék felsorolni és mind a fenntieknél jobbakat!üdvözleteim és viszlátra a La Cuchara-ban,itt szakácskodom 12 esztendeje immár :)
izaura: sok sikert hozzá azért :)
én is szeretném nektek ajánlani a Budapesti Picanter Delicatbistro-t! www.picaner.hu
2 évig éltem Barcelona-ban és ott estem szerelembe a tapasokkal. Miután hazajöttem és már-már elviselhetetlen hiányát éreztem a spanyol és katalán konyhának, akkor egyik ismerősöm ajánlotta a Picanter-t. Nem sokáig kellett unszolni, hogy elmenjek kipróbálni. Az első, amit megkóstoltam, az a paella volt. Hihetetlen finom volt és végre nem valami "utánzatot" ettem, hanem valóban autentikus ízélményben volt részem. Azóta rendszeresen eljárok és szinte mind a 100!!! féle finomságot végig kóstoltam, ráadásul a pénztárcámat sem kellett nagyon megterhelnem. A legjobb, hogy nemrég olvastam a neten, hogy 2011-ben új, sokkal nagyobb üzletet nyitnak a Deák Ferenc téren a Kempinski Hotel mögött a Fashion Street-en! állítólag itt is delikát bolt és étterem lesz egyben, így már két helyen vásárolhatok eredeti és MINŐSéGI! Manchego sajtot, Serrano és Ibéricó sonkákat, valamint Chorizo kolbászt! Nálam ezek a favoritok, de rengeteg delikát finomságuk van még ezeken kívül! :) Bátran ajánlom mindenkinek!!!
Mi nyáron négyesben spanyolországba, de még nem tudjuk pontosan hova. Tudnátok abban segíteni, h van-e lehetőség arra, h 2 szobát kivegyünk családoknál? úgy, mint itthon a zimmer frei a forma 1-re. Csak azért, m mi aludni és fürödni járnánk "haza", arra meg az is jó lenne. Köszi. Niki
www.spanyolkonyha.blogspot.com
Köszi(L)
Viszont nagyon sok hozzászólásban sok a helyesírási hiba.
Gyerekek! Előbb tanuljatok meg magyarul!
Idén írom szakdolgozatomat spanyol gasztronómia témakörben. Szeretném a segítségeteket kérni egy rövid kérdőív kitöltéséhez, amennyiben van kedvetek hozzá. Kíváncsi lennék a tapasztalatokra, sokat segítenétek vele.
Előre is köszönöm annak, aki szán rá egy kis időt!
üdv
(hibás link törölve - admin)
köszi: Norbi
Nem sokára megyek ki Spanyolországba,pontosabban nov 10.Szakácsként fogok dolgozni én is ...már nagyon izgulok!!!! :)))
én egy éve élek itt Valenciában, nagyon szép város, a churos és a paella nagyon finom, a tortillat holnap készitek a családnak elősször.Lemegyünk a tengerpartra reggelizni
Pedig az a legfinomabb! :))
A házidolgozatom vezetett erre az oldalra, mert 15 ország nemzeti ételét kell leírnom,szakácsnak tanulok idén végzek,az oldal nagyon hasznos volt számomra. Köszönöm: )
Bogi