Spanyol konyha

Booking.com

Spanyol konyha

Egységes spanyol konyháról nem beszélhetünk, a Spanyolországban jellemző ételek földrajzi egységenként, és éghajlati övenként változnak, hiszen a múlt század elejéig a hatalmas távolságok, és földrajzi akadályok (hegyek, külön szigetek) miatt a kommunikáció nehézkes volt Spanyolország egyes tartományai között.

Az ízeket továbbá Spanyolország rendkívül gazdag történelme is befolyásolja: a spanyol konyhának főleg római, mór, és zsidó gyökerei vannak. A mórok rendkívül nagy hatással voltak Spanyolországra, és néhány mór ételt még ma is fogyasztanak.

Többek között a történelemnek köszönhető az is, hogy a disznó igen népszerű. Évszázadokon át ez a keresztény gyökerek, a "tiszta spanyol vér" kifejező eszköze volt, hiszen a muszlimok és a zsidók nem ehetnek disznóhúst.

Az Amerikából Európába behozott zöldségek először Spanyolországban jelentek meg, és ma a modern spanyol konyha elengedhetetlen összetevője a burgonya, a paradicsom, a paprika, és a bab.

Főleg ezek a sajátosságok különböztetik meg a spanyol konyhát a többi mediterrán ország gasztronómiájától. Bár a spanyol konyha jellemzői területről területre változnak, bizonyos sajátosságok megegyeznek, és olyan nemzeti ételek is vannak, amelyeket az ország minden pontján fogyasztanak, és amelyeket alábbiakban bemutatunk. Ahogy Spanyolországban mondják: ¡Buen provecho!, azaz jó étvágyat!

A főzés egyik elengedhetetlen alapanyaga az olívaolaj, sokan ennek tulajdonítják, hogy Spanyolországban, és általában a mediterrán országokban nagyon magas az átlagéletkor (Spanyolországban Európában a 4. legmagasabb, Liechtenstein, Svájc és Feröer után). Spanyolország a világ olívaolaj-termelésének 44 százalékát adja. A sáfrányt szintén gyakran felhasználják.

Sok étel alapja a sofrito, amely fokhagymából, hagymából, valamint paradicsomból áll, és amelyet olívaolajban főznek meg. Szinte mindig bort (sherryt) kortyolgatnak a fogások mellé. Kenyeret szinte minden mellé esznek, és a nyári hónapokban salátát is szinte mindig fogyasztanak. A különböző különleges sajtok (juh-, tehén-, és kecskesajtok, gyakran mixelve is), és kolbászok is igen népszerűek, sok ételt pedig babból készítenek. Desszertnek általában tejtermékeket (népszerűek a pudingok, pl. a rizspuding - arroz con leche), vagy gyümölcsöt fogyasztanak, süteményeket, és tortát csak különleges alkalmakkor.

Paella

Spanyolország egyik fő nemzeti étele a paella, amely Valenciából származik. Fő összetevői a rizs, a sáfrány, és az olívaolaj, ezen kívül tengeri falatokkal, hússal, és zöldségekkel körítik. Serpenyőben készítik, sofrito-alappal. A serpenyő alján lévő rizst megpirítják.

paella

paella

Cocido

A cocido tipikus spanyol főételnek, a paella mellett Spanyolország másik reprezentatív nemzeti ételének számít, főleg a középső, és északi területeken. Általában különböző húsokat, kolbászokat, zöldségeket és babot, gyakran csicseriborsót is tartalmaz.

Cocido

Cocido. Kép: Elingunnur, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Tapas

Népszerű szokás a tapas fogyasztása. Ezt általában este 9-11 között, vacsora előtt fogyasztják, és mellé bort, sört, vagy sherryt isznak. A tapas általában többféle, igen erősen ízesített tengeri falatokból, esetleg húsból, és kolbászból áll. Madridban, Észak-Spanyolországban, és Andalúzia néhány részén az éttermekben a tapast étvágygerjesztőként, fogpiszkálóra tűzve, ingyen kínálják.

Az egyik legnépszerűbb tapa a patatas bravas: nagyon egyszerűen elkészített de nagyon finom falat: fehérburgonyából elkészített, ropogós sültkrumpli, csípős paradicsomos, valamint fokhagymaszósszal, melyektől a krumplinak nagyon különleges íze lesz.

Tapas

Tapas

Churro

Egy másik tradicionális spanyol szokás a churro fogyasztása desszertként vagy reggeliként. A ropogós édességet, mely vízből, sóból és lisztből áll, megcukrozzák és általában forró csokoládéba mártogatják (chocolate con churros). Tölteni is szokták.

Chocolate con Churros

Chocolate con Churros

Crema catalana

Szintén népszerű desszert a crema catalana, mellyel, nevének megfelelően, főleg Katalóniában (Barcelonában és környékén) találkozhatunk. A kifejezetten finom fogás tojássárgából készült krémből áll, melynek felszínét karamellízált cukorral fedik be. A crema catalana hasonló a francia créme brulée-hez, de ezt természetesen mind a katalánok, mind a franciák tagadják.

Crema catalana

Crema catalana. Kép: Kahterine Price / Flickr / CC BY 2.0

Tortilla de patata

A tortilla de patata, vagy gyakran csak tortillának hívják, szintén igen elterjedt. Ez gyakorlatilag egy tojásból készült omlett, sült paradicsommal. Magyarországon göngyölve ismerjük, de lapított formában is tálalják.

Rabo de Toro

Andalúziából származó, de Spanyolország minden részén ismert, ízletes, tehén vagy bikafarkból készített pörkölt. A receptek régiónként eltérnek, de általában olívaolajjal, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, paprikával, paradicsommal, vörösborral, sherryvel babérlevéllel és petrezselyemmel készítik.

Rabo de Toro

Rabo de Toro. Kép: Jun / Flickr / CC BY-SA 2.0

Cochinillo asado

A sült malacból készült rendkívül finom fogás elsősorban Spanyolország északi részén, Kasztíliában, valamint Madridban ismert és kedvelt.

Gazpacho

A gazpacho Andalúziából származik, de egész Spanyolországban találkozhatunk vele. Hidegen felszolgált leves, amelynek fontos összetevője a paradicsom, ezen kívül (elkészítési módjától függően) olívaolajat, fokhagymát, uborkát, erős paprikát, száraz kenyeret, ecetet tartalmazhat, de nincs két étterem, vagy két település, ahol ugyanolyan gazpachot készítenek.

Gazpacho

Gazpacho

Tengeri herkentyűk

Természetesen, mediterrán országként nagyon jellemző a különböző halak, és egyéb tengeri élőlények fogyasztása. Rendkívül népszerű pl. a tintahal. Spanyolországban sokszor a hal saját tintájában főzik meg (chipirones en su tinta).

tintahal

Tintahal a saját tintájában. Kép: Fernando Medina / Flickr / CC BY 2.0

Másik elterjedt halétel az escabeche: a szortírozott, savas marinádba tett halat sütik ki. Ugyanakkor, Spanyolországban nem csak halból, hanem csirkéből, pulykából, vagy nyúlhúsból is készítik.

escabeche

Escabeche. Kép: Ramon FVelasquez, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Ha polipot kóstolnánk, akkor érdemes Pulpo a la Gallegat (galíciai polip) kérni (vagy Pulpo a la Feria-nak is hívhatják, ugyanaz a kettő). Egyszerűen elkészített, de nagyon kedvelt étel.

Pulpo a la Gallega

Pulpo a la Gallega. Kép: herr_kaneador / Flickr / CC BY-SA 2.0

Migas

A migast főleg reggeliként fogyasztják, a megmaradt kenyérből, és tortillából csinálják, de ma sok spanyol étteremben előételként ebédre, és vacsorára is felszolgálják. Gyakran fokhagymát, paprikát, olívaolajat, esetleg szalonnát is hozzáadnak, és sokszor tükörtojással, vagy szőlővel szolgálják fel.

Jamón serrano

A jamón serrano vékony szeletekben, nyersen felszolgált sonka, hasonló az olasz prosciuttohoz.

Arroz a la cubana

Egyszerű, de népszerű étel Spanyolországban az arroz a la cubana, amely egyszerűen rizsből, tükörtojásból, banánból vagy kolbászból és paradicsomszószból áll. Neve ellenére az étel Kubában nem ismert.

Arroz a la cubana

Arroz a la cubana. Kép: Fernando Guillen / Flickr / CC BY 2.0

Ételek és italok spanyolul

Végezetül néhány étel- és italnév spanyolul, a fentieken kívül, melyek hasznosak lehetnek, ha egy adott étteremben csak spanyol étlap van, vagy ha valamennyire beszélünk spanyolul, és spanyolul szeretnénk rendelni, de nem tudjuk az általunk kérni kívánt étel vagy italnevet spanyolul.

Italok spanyolul

agua víz
agua mineral ásványvíz
con gas szénsavas
sin gas szénsavmentes
cacao kakaó
café kávé
café con leche tejeskávé
café negro/solo feketekávé
cerveza sör
champán pezsgő
coca (cola) cola
leche tej
refresco üdítőital
soda szóda
tea
té con limon citromos tea
vino blanco fehérbor
vino dulco édes bor
vino rosé rozébor
vino seco száraz bor
vino tinto vörösbor
zumo gyümölcslé
zumo de manzana almalé
zumo de naranja narancslé

...con azúcar cukorral
...sin azúcar cukor nélkül
.. con/sin hielo jéggel/jég nélkül
caliente meleg
frío hideg

Ételek spanyolul

anguila angolna
arroz rizs
atún tonhal
caballa makréla
calamar tintahal
camarón / gambas garnélarák
cangrejo rák
carba ponty
carne hús
cebolla hagyma
cerdo disznó
chorizo kolbász
conejo nyúl
ensalada saláta
fruta gyümölcs
helado fagylalt
huevo tojás
jamón sonka
langosta homár
mantequilla vaj
mejillones fekete kagyló
ostra osztriga
pan kenyér
pasta tészta
pastel torta
patata / papa krumpli
patatas fritas sültkrumpli / hasábburgonya
pato kacsa
pavo pulyka
pescado hal
pimienta bors
pollo csirke
postre desszert
pulpo polip
queso sajt
sal
sardina szardínia
sopa leves
tomate paradicsom
vaca marhahús
verduras zöldségek

A teljesség igénye nélkül bemutattunk tehát néhány népszerű spanyol nemzeti ételt, persze az összes felsorolására nem juthatott hely. Várjuk ugyanakkor a hozzászólásokat, mások kedvenceit, és olyan ételeket, amelyek esetleg méltatlanul lemaradtak a listáról.

Kapcsolódó cikkek, útikalauzok

Hozzászólások

Booking.com

Utasbiztosítás

Hozzászólások, kérdések, válaszok

↓ ↓ Ugrás a legfrissebb hozzászólásokhoz / hozzászólás beküldéséhez ↓ ↓

Kb.másfél éve voltam Spanyolországban, LA Carlotta-ban,Cordóbatól nem messze, s kóstolhattam paellat. Ajánlom mindenkinek,mert nagyon finom.
#1 - Vivi - 2008.05.17. - 22:28
A paella tényleg finom! és a gazpacho, és a churros is! éhes is lettem, ahogy végignéztem ezt az oldalt :-)
#2 - Reni - 2008.07.31. - 12:39
hmmm, bejó végignézni ezeken a fotókon (a cocido nem túl szép egyedül)..a gazpachot kivéve mindet kóstoltam a 10 hónap alatt. A forró csokoládét valami speckó táblás csokiból készí­tik. Itthon sehol nem találok. Valami ötletetek van rá? Gracias
#3 - Gyöngyös - 2008.11.04. - 15:05
Ha sonkát vagy hozzávalókat kerestek ajánlom a Picanter sonka delikátot a rákóczi úton.
#4 - roni - 2008.12.16. - 22:18
Spanyol lány vagyok Magyarországon élek. Anyám most is sokat csinál paellát és a kedvenc ételem.Kicsinek féltem a rákoktól de most már az a kedvencem:D
#5 - Salomé - 2009.02.12. - 17:09
szia
csak azért irok mert a salomé-tol szeretnék kérdezni

te mejik városba laksz salomé????? mert engem nagyon érdekel na köszi
#6 - könyves mária - 2009.03.17. - 15:27
Nemsokára Madridba utazom, hasznos informásciókkal lettem gazdagabb.
Köszönöm
#7 - Judit - 2009.04.22. - 05:47
Nagyon jóó az oldal nagyon sokat segí­tett
#8 - Ildikeh - 2009.04.28. - 12:03
Töj jok ezek az oldalak. sajnos én nem voltam még Spanyolországban (de remélem egyszer kijutok). Nekem ez az oldal sajnos csak a házi dolgozathoz kellet. :)
#9 - Dancs - 2009.05.24. - 13:24
Szí­vesen megkóstolnám egyszer a menorcai narancsos kacsasültet
#10 - Zoli papa - 2009.09.12. - 07:04
Hmmm....Nekemis nagyon szimpi ez az ország!!! Szeretnék 1x én is kijutni!! :)
én erre az oldalra csak a házidogám miatt tévedtem, de jól jártam!!! :D
#11 - Katika - 2009.09.15. - 16:39
Nagyon tetszik ez az oldal.én házidogám alkalmábol tévedtem erre az oldalra:hilda
#12 - Hilda - 2009.11.01. - 13:21
naaaaaaagyooon gusztak a kajak.szivesen elmennnek spanyolorszagba...deee nem csak a kaja es a latvanyossagok miatt hanem a szep spanyol pasik miatt is...
#13 - henrietta - 2010.03.20. - 17:13
Ez az oldal nagyon jó! Szeretnék egyszer eljutni Spanyolországba, főként Barcelonába.
Ezaz oldal hasznos infokkal látott el viszont csak házi dolgozat céljábol látogattam meg! Jó az oldal csáó
#14 - ádám - 2010.04.08. - 19:48
Most készülök épp a spanyol évvégi vizsgámra, egyik téma a gasztronómia.. örülök, hogy ide tévedtem, mert habár már mindegyik ételt ismertem, és jórészét kóstoltam tavaly kint Spanyolországban, ilyen részletesen, és összeszedetten még sehol nem találtam! Kösziii és szurkoljatok nekem! : ) Lucca
#15 - Lucca - 2010.04.14. - 15:04
Köszi, örülök, hogy tetszett, remélem, sikerült, ha már volt a vizsga :)
#16 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.04.26. - 01:59
ítmenetileg itt élek Spanyolországban, már megkóstoltam ezeket az ételeket! Finomak!
Nagyon tetszik az itt élő emberek mentalitása,a kedvességük!Jó volt,hogy itt már előre kutathattam az itteni ételek között!!
#17 - hcila - 2010.06.27. - 14:58
SZIASZTOK .....én jövőre fogok ibizára utazni és szeretnék érdeklődni hogy van e valaki kedves fiu vagy lány aki haverságból ismerkedés céljából.....esetleg összefuthatnánk ibizán ...én egyedül megyek és szivesen ismerkednék idegenekkel akikkel jól el tudnék bohóckodni bulizgatni stb! közös motorozás-kvadozás.jetsky ! nem akarok kint unatkozni!!! de ha egyedül megyek akkor lehet hogy az lesz:( ne hagyjátok hogy szomoruan nyaraljak jövőre!
sziasztok
#18 - GíBOR - 2010.07.13. - 18:29
Szia!

Ha az Ibiza részben teszed fel a kérdést, szerintem nagyobb eséllyel kapsz választ!
#19 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.07.13. - 21:37
Egész jól néznek ki. De a rizsás az fujjj. Most megyunk augusztusba spanyolországba. Lehet hogy valamelyiket megkóstoljuk.
#20 - Dóra - 2010.07.18. - 20:11
én itthon is nemzetközi konyhát vezetek:-) A paella, a gambas pill-pill, és a gazpacho heti szintű étel nálunk:-) A paellát van, amikor barna rí­zsből, vagy bulgurból készí­tem, úgy diétás:P

Van Pesten , a Kálvin téren egy nagyon jó spanyol étterem:a Pata Negra, próbálta már valaki? Nem olcsó, de nagyon finom ételeik vannak, eredeti receptek alapján készí­tve. és a Sangriájuk is fenomenális:P
#21 - moni - 2010.07.28. - 14:01
A fentebb emlí­tett Picanter egy isteni spanyol étterem és tapas bár. Meleg és hideg ételeket is felsdzolgálnak. Igaz nehéz parkolni a Rákóczi úton, de megéri helyet keresni, vagy akár gyalog menni. Ezenkí­vül eljárnak minden fesztiválra! A bagetteket forrón adják a kezedbe isteni serrano sonkával és sajttal. A madridi pacaluk isteni és a paellát is megpakolják neked nehogy éhen maradj. Kedvesek, szépek, a felszolgálólányok csinosak mosolygósak és táncolnak nektek a pultban. A picanter idehozza nekünk spanyolországot, szóval egyszerűen profik! Csak ajánlani tudom MINDENKINEk.Próbálta már valaki?
mit ettetek/ ittatok?
#22 - gregor - 2010.08.01. - 13:59
Marbellán éltem,
Kanárira jártam nyaralni, most La Mangára készülök.
az előző életemben biztos, hogy ott éltem.
#23 - Mérienn - 2010.09.16. - 12:38
Tavaly voltam Spanyolországban a gyönyörű Andalúziában egy gasztronómiai tanulmányúton. Sok Spanyol ételt megkóstoltunk. Nekem sok minden izlett főleg a gazpacho, amelyet töbféleképen is készitettek nekünk, természetesen a paella is nagyon különleges volt és sok helyen kínáltak tapast is. Nelem a mediterám Spanyol konyha nagyon bejött. Még most is szivesen emlékszem vissza, mert Spanyolország csodálatos.
#24 - Mede Katalin - 2010.10.02. - 13:53
igen,ez az oldal kétségtelenűl inycsiklandozó és csábitgató:főként azok számára,akik először látogatják meg spanyolékat:)....
lévén,hogy az iz-alapokat ott is a burgonya,babfélék és a paprika adja sokmindenben hasonló az oly bevált magyar konyhához:éppen ezért válasszatok ottlétetekkor busás második fogásokból-rengeteg remekmű készűl babból példáúl!
avagy azt szeretném barátilag ajánlani,hogy elsőnapos vendégeinket ne chipironesszal,paellaval vagy tintahal készitményekkel vendégeljük meg,mert emelkedett annak a valószinűsége,hogy nem fog izleni nekik!Ezeken az úgymond világhirű jellegzetes fogásokon kivűl még enyhén szólva minimum 100at tudnék felsorolni és mind a fenntieknél jobbakat!üdvözleteim és viszlátra a La Cuchara-ban,itt szakácskodom 12 esztendeje immár :)
#25 - oscaroni "chef-de-partie" - 2010.11.03. - 19:39
Tényleg elég jó az oldal, jól összefoglalták. Most én is a házidogámhoz kerestem fel az oldalt, de pár évig tanultam spanyolt, szóval már eleget tudtam magamtól is a konyhájukról. :) Ha minden jól megy, egy év múlva én is szakács leszek, és szívesen dolgoznék spanyol étteremben, bár erre jelen pillanatban nem sok esélyt látok :(
#26 - izaura - 2010.11.07. - 21:13
Köszi oscaroni a kiegészítést :) Hát valóban még sok féle kaja van, de nagyon hosszú cikket senki se olvasna el, ide néhány alap spanyol étel került fel :)

izaura: sok sikert hozzá azért :)
#27 - Tibcsi (utazas-nyaralas.info) - 2010.11.07. - 21:28
Sziasztok!
én is szeretném nektek ajánlani a Budapesti Picanter Delicatbistro-t! www.picaner.hu
2 évig éltem Barcelona-ban és ott estem szerelembe a tapasokkal. Miután hazajöttem és már-már elviselhetetlen hiányát éreztem a spanyol és katalán konyhának, akkor egyik ismerősöm ajánlotta a Picanter-t. Nem sokáig kellett unszolni, hogy elmenjek kipróbálni. Az első, amit megkóstoltam, az a paella volt. Hihetetlen finom volt és végre nem valami "utánzatot" ettem, hanem valóban autentikus ízélményben volt részem. Azóta rendszeresen eljárok és szinte mind a 100!!! féle finomságot végig kóstoltam, ráadásul a pénztárcámat sem kellett nagyon megterhelnem. A legjobb, hogy nemrég olvastam a neten, hogy 2011-ben új, sokkal nagyobb üzletet nyitnak a Deák Ferenc téren a Kempinski Hotel mögött a Fashion Street-en! állítólag itt is delikát bolt és étterem lesz egyben, így már két helyen vásárolhatok eredeti és MINŐSéGI! Manchego sajtot, Serrano és Ibéricó sonkákat, valamint Chorizo kolbászt! Nálam ezek a favoritok, de rengeteg delikát finomságuk van még ezeken kívül! :) Bátran ajánlom mindenkinek!!!
#28 - Sorriso - 2010.12.12. - 01:54
Hello!

Mi nyáron négyesben spanyolországba, de még nem tudjuk pontosan hova. Tudnátok abban segíteni, h van-e lehetőség arra, h 2 szobát kivegyünk családoknál? úgy, mint itthon a zimmer frei a forma 1-re. Csak azért, m mi aludni és fürödni járnánk "haza", arra meg az is jó lenne. Köszi. Niki
#29 - Nikolett - 2011.01.09. - 00:50
a coca receptjét én hiányolom,hét évig laktam kint most is járok még ki,az is nagyon finom kaja
#30 - roberto - 2011.03.05. - 12:54
gyerekek,akit érdekel valamelyest jelen téma,annak szivesen ajénlom figyelmébe blogomat,mely azért részletesebben mutatja be spanyolék étkezési szokásait.A honlap adminja nem kellene aggódjon az elhelyezett linkért,hiszen blogom teljesen non-profit,csupán magyar honfitársaim ismereteit kivánja bőviteni...
www.spanyolkonyha.blogspot.com
#31 - oscaroni "chef-de-partie" - 2011.03.06. - 18:04
én már volta 7 éve Spanyolországba azota is vissza vágyom az idén sikerül a családommal közösen ott nyaralni és szeretnék mindenböl felkészülni ezért látogattam meg ezt az oldalt.elvárásomnak megfelelt.Köszönöm.etután is látogatni fogom ezt az oldalt.
#32 - Eva Sztancs - 2011.03.15. - 14:48
Jó hogy van ez az oldal,mert egy nap keretében kellet gyűjtenem jellezetes ételeket. és ha nem lenne akk. nem is találtam volna!!:)
Köszi(L)
#33 - Vani - 2011.05.05. - 18:25
Jó,h van ez az oldal mert a barátnőimmel spanyol kajákat kerestünk és itt volt elég!XD
#34 - Hanna - 2011.06.08. - 20:00
nemszeretem a tengeri kaját de ezeket megkóstolnám
#35 - {♀ĘŞŚĂ╚ - 2011.09.25. - 17:07
Nagyon jó kis oldal ez, hasznos információkat kaptam. :)
#36 - Bencuus - 2011.10.03. - 16:28
Sajnos, én nem jártam sem Barcelonában, sem másutt Spanyolországban, de a focijukat nagyon kedvelem.
Viszont nagyon sok hozzászólásban sok a helyesírási hiba.
Gyerekek! Előbb tanuljatok meg magyarul!
#37 - Judit - 2011.11.19. - 15:24
en egy spanyolorszagi vagyk de magyarorszagon elek ketto eve nagyon ajanlom nektek hogy menjetek el Spanyolorszagba ....marcsak a finom kajakert is .....sziasztok az e-mail cimem :(e-mail cím törölve - admin) ha valami kerdesetek vn vagy csak egy jot akartok tarsalogni akkor keressetek fel batran

#38 - adry - 2012.03.20. - 17:07
Helló,én most junius 6-án utazom Lloret de Márba és érdekel, hogy milyen ételeket érdemes megkóstolni. Képzeljétek,találkozom egy barátommal, akit 37 éve nem láttam. Ő spanyol és valamikor együt jártunk iskolába Németországba.Nagyon várom már. Na, sziasztok
#39 - Cindel Pap Katalin - 2012.05.16. - 08:45
örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, így közelebb jutottam az évvégi spanyol 5ösömhöz.:)
#40 - Virág:) - 2012.06.10. - 13:18
Kedves Spanyolország rajongók!

Idén írom szakdolgozatomat spanyol gasztronómia témakörben. Szeretném a segítségeteket kérni egy rövid kérdőív kitöltéséhez, amennyiben van kedvetek hozzá. Kíváncsi lennék a tapasztalatokra, sokat segítenétek vele.
Előre is köszönöm annak, aki szán rá egy kis időt!
üdv

(hibás link törölve - admin)
#41 - Erki Dániel - 2012.10.12. - 14:52
én éppen most is Spanyolországban vagyok, Barcelona gótikus negyedében, a La Rambla-tól egy utcányira lévő kis szállóban, és mindenkinek ajánlom ezt a helyet!! Barcelonát különösképpen a csodálatos helyek miatt, különösképpen a Gaudi által tervezett épületeket ajánlom! A paella tényleg isteni finom, és a tapas is nagyon jó, amióta itt vagyok, csak járom a kis éttermeket, és tapast eszek tapas hátán! :D nagyon sokféle tapast megkostoltam, a serano sonkával nem tudok betelni!! Mindenkinek ajánlom!! :)
#42 - Hajni - 2013.05.25. - 15:20
Kedves Hajni, kérdésem h mennyibe kerül a paella, és egyéb ételek, ill. pl. bárokban az alkohol? Előre is köszönöm a választ! :)
#43 - Emese509 - 2013.05.26. - 17:50
Sziasztok!Ha van köztetek Spanyolban,Alicante-ban elő vagy ahhoz közeli,akkor kérlek írj email-t: (e-mail cím törölve - admin)! 10.-én költözök oda és ott fogok dolgozni a Long Horn Steak & Goulashous nevű étteremben mint konyhafőnök.Nem beszélem a Spanyolt,de a tulaj és a személyzet is magyar,ezzel nincs is gond,csak jó lenne,ha valaki kalauzolna ott és a környékén néha,na meg egész nap szabad vagyok,mivel csak este öttől 23óráig leszek nyitva.Köszönöm,Rajmund
#44 - Nagy Rajmund - 2013.06.02. - 09:25
Szeva Rajmund! Ha itt jársz írhatnál a helyről, mert most küldtem el egy jelentkezést a szakács pozícióra és komolyan érdekelne a dolog!!

köszi: Norbi
#45 - Norbi - 2013.06.16. - 01:55
Sziasztok!

Nem sokára megyek ki Spanyolországba,pontosabban nov 10.Szakácsként fogok dolgozni én is ...már nagyon izgulok!!!! :)))
#46 - Ancsa - 2013.10.09. - 12:32
Sziasztok
én egy éve élek itt Valenciában, nagyon szép város, a churos és a paella nagyon finom, a tortillat holnap készitek a családnak elősször.Lemegyünk a tengerpartra reggelizni
#47 - judit - 2013.10.18. - 20:28
Crema catalana nem volt :(
Pedig az a legfinomabb! :))
#48 - Virág - 2013.11.06. - 18:12
Sziasztok!
A házidolgozatom vezetett erre az oldalra, mert 15 ország nemzeti ételét kell leírnom,szakácsnak tanulok idén végzek,az oldal nagyon hasznos volt számomra. Köszönöm: )
Bogi
#49 - Bogi - 2014.10.23. - 14:11
No comments yet. Be the first!

Hozzászólás küldése