A saláta önálló fogás, gazdagon megrakva zöldséggel, gyümölccsel, hallal, rákkal, hússal. A salátákat finom borecettel készítik.
A spanyol ételeket gyakran készítik borral, ezek általában a malaga, madeira, xerxes és vermutok.
Leghíresebb levesük a gazpacho - sűrű és tartalmas -, amely zöldségleves, és hidegen fogyasztandó. Meleg napokon hűsít, frissít, és mivel nyers zöldségekből készül, vitamindús.
Az előétel (entre meses) gyakran tojásomlett - tortilla vagy fűszeres kolbász - chorizo vagy vékonyra szeletelt füstölt sonka - jamon serrano sárgadinnyével.
Kiadós spanyol nemzeti étel a paella. Rizsből készül a legkülönfélébb húsokkal, tengeri herkentyűkkel megrakva, igen gazdagon. Speciális kétfülű lapos vaslábasban készítik. A paella elképzelhetetlen sáfrány nélkül, nagyon szép színt ad az ételnek.
Spanyolországban nagyon kedveltek a mandulás sütemények. Sok tortát készítenek egyféle gyümölcs felhasználásával is.
Jellegzetes ital a sangría, amely borral, konyakkal, pezsgővel és sok gyümölccsel készül, jégbe hűtve fogyasztják.
Gazpacho
A gazpacho - hideg zöldségleves - nagyon kellemes, hűsítő fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és nagyon hidegen - jégkockákkal tálaljuk.
Hozzávalók: 4 cső zöldpaparika, 1 közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só, bors.
A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.
Valenciai paella
Hozzávalók: 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 15 dkg zöldborsó, 3 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 3 fej vöröshagyma, 2 színes zöldpaprika, 7 dl tyúkhúsleves, 3 érettebb paradicsom, 15 dkg sonka, 15 dkg sovány sertéshús, 20 dkg főtt apró rák, egy tucat főtt kagyló, egy tucat főtt királyrák, 2 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány, kakukkfű, só, fekete bors, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál aprított petrezselyemlevél.
H. A.