Olasz ételek![]() Mottó: Ha meg akarod ismerni az olasz konyhát, ne ragadj le a pizzáknál!![]() ![]() ![]() Pasta![]() ![]() ![]() Tésztafajták szerint![]() ![]() ![]() ![]() Primi piatti (első fogások)Az olaszok esznek úgynevezett elsõ fogást. Ez lehet valamilyen pasta, gnocchi, szóval valami egyszerűbb tésztaféle. Náluk valóban elõétel a spagetti, makaróni és mindenféle más tészta.Ezt követik az előételek, majd a főételek (secondi piatti). Risotto (rizottók)Főleg az északi tartományok váltak híressé a rizstermelésükkel. A "Rizottó" szó egybeforrott az olasz konyhával és igazán sokféleképpen tudják elkészíteni a legegyszerűbb zöldséges változatoktól kiindulva a legbonyolultabb és legdrágább tengeri herkentyűs változatokig.Bazsalikomrizottó (Risotto al Basilico) Csigarizottó Olivarizottó aszalt paradicsommal és zsályával Zúzarizottó Contorni (köretek)Az olasz köretek érdekesek, a mieinktől meglehetősen eltérőek. Érdemes szakítani rájuk egy kevés időt. Érdekes a "Contorni" meghatározás - de az azt hiszem nem csak az olasz konyhánál van így - a köretek némelyike főételnek is beillene, vagy megfordítva: némely főételnek titulált ételt köretként alkalmaznak.A szalonna és a hagyma erősítik a zöldborsó saját ízét. Köretként, vagy önálló ételként egyaránt nagyon finom. Római zöldborsó (Piselli alla romana)
Pizza![]() Secondi![]() Trippa (Az olaszok pacalimádata) Risotto (Rizottók) Contorni (Köretek) Saláták (Saláták) Bruschetta, crostini (Olasz melegszendvicsek, pirítósok) Olasz konzervek Az olasz fûszerek (Zöldfűszerek dömpingje) Bel canto (Az olasz zene) Olasz pékség (Rizottók) Polenta (Az olaszok puliszkája) Cotoletto (A fogások sokszínűsége) ![]() ![]() ![]() ![]() Insalata (saláták)Ha valahol van bőséges hozzávaló választék a saláták elkészítéséhez, akkor az az olasz konyha. Ennek ellenére mégsem az olaszok a legnagyobb salátaevők. Azért van nekik néhány receptjük. Íme:![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Narancssaláta Polesinei saláta
|
Tutto italiano![]() Trippa (Az olaszok pacalimádata)Trippa. Igy hívják az olaszok a pacalt és meglehetősen szeretik. Már a rómaiaknál is nagy tradíciója volt a kérődző állatok összetett gyomrát, vagy az ökörvékonybelet ínyenc csemegeként fogyasztani.Tartományonként más-más módon készítik a pacalt. Olasz pacalreceptek: Szicíliai rakott pacal Borjúfodor olasz módra (Trippa di vitello) Busecca alla casalinga (Svájci olasz pacalleves házi módra) Florentin pacal (Trippa alla Fiorentina) Milánói pacalleves Pacal kapribogyóval
Polenta: (Az olaszok puliszkája)Északon, a hegyekben, ahol a svájci, az osztrák hatás érződik - készítik a polentát. Ez a kukoricagrízből készült köretnek és egytálételnek is beillő étel nagyon sokféleképpen készíthető el.Gorgonzolás polenta Polenta 1. Polenta con formaggio (Polenta sajttal átsütve) Sonkás polenta (Polenta con prosciutto) Cotoletta: (A fogások sokszínűsége)LasagnekalandNémet kaland Az olasz fűszerek: (A zöldfűszerek dömpingje)Itáliában a fűszerek beszélnek. Minden erkélyen, minden kiskertben ott zöldell a bazsalikom, a rozmaring, a menta, az oregano. Ha az ember a tengerparton nyaral, ott a babérlevél úgy terem, mint nálunk mondjuk az akác, vagy a bodza.A mentalevél szintén elterjedt, amit nálunk sokan még nem is láttak, pedig gyomnövényszámba megy. Alkalmazni is tudják őket, hiszen a mi receptoldalainkon is sok olyan recept található, ahol a spagetti, vagy a pizza csak zöldfűszert tartalmaz a tésztán kívül. Pirospaprikájuk is van, bár ezt ritkán használják. Egyszer én is vettem egy "Paprica dolci"-t, mert a saját sárközi paprikám elfogyott (mert meggondolatlanul elajándékoztam). Itt arra a megállapításra jutottam, hogy mi sokkal jobbak vagyunk a témában. Balkonnövényeink![]() ![]() ![]() ![]() Balsamico (A híres balzsamecet)Balzsamecet (Balsamico)Mediterrán receptek![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Olasz pékségHa már ettél grissinit, az olasz vékony, ropogós kenyérfélét, akkor bizonyára elgondolkoztál, hogy lehetne otthon készíteni valami hasonlót.Az olasz vendéglőben ott található minden asztalon a kenyérkosárban, mellette pedig az elmaradhatatlan parmezán. Grissini 1. Grissini 2. Pane con i fichi (Fügés kenyér) Panco santo (Szent kenyér)
Bel canto (az olasz zene)Bel canto (az olasz zene)Bel canto 2. (olaszok Magyarországon) A nyaralás gasztronómiai emlékei![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Diétaoldalak![]() Tovább: ![]() ![]() ABC sorrendben |